top of page

Przepij rekina czymś mocniejszym!

Przenieśmy się na nieodległą Islandię. W centrum stolicy kraju Reykjaviku natrafimy na restauracje serwujące tradycyjny islandzki duet rekina z kieliszkiem Brennivin.



Rekin zwany Hákarl pochodzenia grenlandzkiego. Czas, by mięso było dobrze przygotowane jest dość długi, mianowicie musi przejść przez fermentację gnilną. Płaty mięsa rekina muszą przez okres 6 miesięcy tęchnąć zakopane w ziemi - żwirze lub piasku. Sygnałem, że jest już gotowe będzie wydzielający się zapach amoniaku, ze względu na układ wydalniczy rekinów. Następnie należy poddać je procesowi wędzenia lub suszenia, to zajmuje kolejne nawet 2 miesiące.




Mięso już gotowe! Podajemy je w małych kostkach jako przekąskę, niestety smak może nie wszystkim przypasować, stąd każdy z nas dostanie kieliszeczek ziemniaczanej, kminkowej wódki tzw. czarnej śmierci. Skál! Na zdrowie!


105 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Biuro Obsługi Klienta

Poniedziałek - Piątek: 8:00-16:00

Sobota: nieczynne

Metody płatności

visaLogo.png
mastercardLogo.png
blikLogo.png
tpayLogo.png

Kontakt

Aleksandrów Łódzki Augustów Balice Będzin Białystok Bielsko - Biała Brwinów Bydgoszcz Bytom Chorzów Gdańsk Gdynia Gliwice Gorzów Wielkopolski Grodzisk Mazowiecki Janki Józefów Józefosław Katowice Kielce Kraków Kobyłka Konstancin Jeziorna Legionowo Lublin Łomianki Łódź Magdalenka Marki Milanówek Nowy Dwór Mazowiecki Nowy Sącz Otwock Ożarów Mazowiecki Pabianice Piaseczno Piastów Płock Poznań Pruszków Radom Radzymin Raszyn Ruda Śląska Rzeszów Sopot Sosnowiec Sulejówek Suwałki Szczecin Tarnów Toruń Tychy Warszawa Wołomin Wrocław Wyszków Zabrze Zakopane Ząbki Zielona Góra Zielonka

COPYRIGHT© 2021 CATERING DIETETYCZNY KUCHNIA KLASYKA

WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE

bottom of page