Ciasto drożdżowe z szynką, o czym jeszcze nie słyszałeś?

Jak Polska długa i szeroka, tak w każdym jej zakątku znajdziemy coś, o czym nie słyszeliśmy nigdy dotąd. Zajrzyjmy do kuchni naszych regionów! Daj się przekonać na egzotyczne danie prosto z polskiego garnka!


Ciasto drożdżowe z szynką


Do wypieków wszelkiego rodzaju pieczywa dodajemy drożdże, ale czy zawsze nasz wypiek musi być na słodko?

Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z kruszonką i lukrem, a gdyby tak nie osładzać sobie życia, a wręcz przeciwnie dżem zastąpić szynką?

W centralnej Polsce często spotkamy się z ciastem drożdżowym, które nie będzie słodkie. Zwykła, słonawa forma chałki idealnie współgrająca z szynką i serem.

Całość daje nam ogromnie smaczną kanapkę!


Czarna polewka


Zupa z krwi kaczki, znana częściej jako czernina. Pochodzi z okolic północno-zachodniego regionu Mazowsza i południowych Kujaw. Pamiętajmy, że krew dość szybko krzepnie, więc by zachowała swoją płynność do zupy dodaje się octu i cukru. Dobry kucharz dodałby jeszcze do czarniny gruszki z octem, suszone śliwki oraz, co najważniejsze - lane kluski ziemniaczane. Pycha!


Kluski ziemniaczane z boczkiem i serem


Udajmy się w region Wielkopolski i Kujaw zachodnich. Tam odnajdziemy jedno z najbardziej kalorycznych dań w Polsce - kluski ziemniaczane z boczkiem i serem. Podsmażamy na patelni boczek lub słoninę, do tego dodajemy cebulkę.

Następnie wcześniej ugotowane kluski ziemniaczane dodajemy na patelnię.

Całość posypujemy rozkruszonym białym twarogiem.


Kiszka ziemniaczana z babką ziemniaczaną


Nie mylmy jej z kaszanką. Kiszka ziemniaczana, to nic innego jak ziemniaki w jelicie wieprzowym, aby uzyskać smak należy surowy przysmak piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Dla smaku możemy podać kiszkę z upieczoną babką ziemniaczaną. Na najlepszą kiszkę należałoby pojechać na Suwalszczyznę.


Słodka Babka Wielkanocna z majonezem



Każdy z nas słyszał o Wielkanocnej Babce pieczonej na słodko - nic prostszego!

A co, gdyby w zamian oleju dodać mały słoiczek majonezu? Sami spróbujcie!

Ciasto będzie bielsze i delikatniejsze.


Chrzanówka w miseczce


Mowa o Chrzanówce lanckorońskiej. Udajmy się do Małopolski na zupę wielkanocną. Tradycja mówi, by świeżo zetrzeć chrzan, następnie dorzucić do niego wędzonkę i różnego rodzaju kiełbasy. Zupę zagęszczamy mąką i koniecznie kwaśną śmietaną. Nie zapominamy o czosnku i koprze.




25 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie