Jak Polska długa i szeroka, tak w każdym jej zakątku znajdziemy coś, o czym nie słyszeliśmy nigdy dotąd. Zajrzyjmy do kuchni naszych regionów! Daj się przekonać na egzotyczne danie prosto z polskiego garnka!
Ciasto drożdżowe z szynką
Do wypieków wszelkiego rodzaju pieczywa dodajemy drożdże, ale czy zawsze nasz wypiek musi być na słodko?
Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z kruszonką i lukrem, a gdyby tak nie osładzać sobie życia, a wręcz przeciwnie dżem zastąpić szynką?
W centralnej Polsce często spotkamy się z ciastem drożdżowym, które nie będzie słodkie. Zwykła, słonawa forma chałki idealnie współgrająca z szynką i serem.
Całość daje nam ogromnie smaczną kanapkę!
Czarna polewka
Zupa z krwi kaczki, znana częściej jako czernina. Pochodzi z okolic północno-zachodniego regionu Mazowsza i południowych Kujaw. Pamiętajmy, że krew dość szybko krzepnie, więc by zachowała swoją płynność do zupy dodaje się octu i cukru. Dobry kucharz dodałby jeszcze do czarniny gruszki z octem, suszone śliwki oraz, co najważniejsze - lane kluski ziemniaczane. Pycha!
Kluski ziemniaczane z boczkiem i serem
Udajmy się w region Wielkopolski i Kujaw zachodnich. Tam odnajdziemy jedno z najbardziej kalorycznych dań w Polsce - kluski ziemniaczane z boczkiem i serem. Podsmażamy na patelni boczek lub słoninę, do tego dodajemy cebulkę.
Następnie wcześniej ugotowane kluski ziemniaczane dodajemy na patelnię.
Całość posypujemy rozkruszonym białym twarogiem.
Kiszka ziemniaczana z babką ziemniaczaną
Nie mylmy jej z kaszanką. Kiszka ziemniaczana, to nic innego jak ziemniaki w jelicie wieprzowym, aby uzyskać smak należy surowy przysmak piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Dla smaku możemy podać kiszkę z upieczoną babką ziemniaczaną. Na najlepszą kiszkę należałoby pojechać na Suwalszczyznę.
Słodka Babka Wielkanocna z majonezem
Każdy z nas słyszał o Wielkanocnej Babce pieczonej na słodko - nic prostszego!
A co, gdyby w zamian oleju dodać mały słoiczek majonezu? Sami spróbujcie!
Ciasto będzie bielsze i delikatniejsze.
Chrzanówka w miseczce
Mowa o Chrzanówce lanckorońskiej. Udajmy się do Małopolski na zupę wielkanocną. Tradycja mówi, by świeżo zetrzeć chrzan, następnie dorzucić do niego wędzonkę i różnego rodzaju kiełbasy. Zupę zagęszczamy mąką i koniecznie kwaśną śmietaną. Nie zapominamy o czosnku i koprze.
Comments