top of page

Wielokulturowy, polski talerz.

Jaka jest polska kuchnia?

Każdy z nas doskonale zna odpowiedź na to pytanie,

a może tylko wydaje nam się, że znamy nasze tradycje?


Jak było dawniej?


Na przestrzeni wieków kuchnia ewoluowała. Jeszcze w średniowieczu Polacy wyróżniali się na tle Europy swoją aromatyczną kuchnią, którą zawdzięczali kontaktom z rejonem Orientu. Stosując ogromne ilości przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, pieprz, jałowiec, sól, kucharze rozpowszechnili kuchnię jako ciężką, obfitą, ale bardzo pachnącą i apetyczną. Przyprawy pozostały z nami do dzisiaj, a ich wykorzystanie jeszcze znaczniej wzrosło.



Jak jest teraz?


Obecny kształt polskiej kuchni zawdzięczamy przemianom historycznym. Naród polski poprzez zmianę granic i swoją wielokulturowość w poprzednich stuleciach stworzył niesamowicie różnorodną kuchnię. Do dzisiaj w poszczególnych regionach polski odnajdziemy wpływy żydowskie, włoskie, francuskie, niemieckie, rosyjskie, ukraińskie, tatarskie, tureckie, czy litewskie. Mamy się czym pochwalić na talerzu!


Sos musi być!


Polacy, jako jedni z niewielu stosują gęste i często mocno przyprawione sosy własne z mięsa. Kasza zaczęła coraz częściej wypierać z naszych kuchni ziemniaki, a bigos i ciężko strawne dodatki ustąpiły miejsca świeżym sałatkom, ale sosy pozostały! Aktualnie w lżejszej formie, ale co jak co - sos musi być! Polska kuchnia wydawałoby się, że jest ciężka i syta - nic bardziej mylnego! Pamiętajmy, że mamy możliwości, aby stała się lekka i zdrowsza! Stosując odpowiednie oleje, które nie zmieniają smaku potraw, dodając nowe, ciekawe przyprawy, łącząc niespotykane składniki, zdobimy tradycję po swojemu. Zachowując smaki tradycyjnych dań, nie zapominamy o naszym zdrowiu. Mimo standardowych określeń na polską kuchnię, dodajmy jeszcze jedno - polska kuchnia może być zdrowa!

W historii na talerzu pojawiały się również zdrowe produkty, które znajdujemy do dzisiaj. Kiszonki, słonecznik, migdały, orzechy, owoce, warzywa i co najważniejsze - miód! Jest to składnik najzdrowszy z możliwych. Dodawany do dań słodkich i wytrawnych jest idealnym dopełnieniem smaku i wspomaga nasze zdrowie!

Kuchnia jest jednym z nieoficjalnych wyznaczników istnienia narodu. Smaki i zapachy, które kultywujemy od lat, pozwalają nam podtrzymywać wiekowe tradycje. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie w postaci starych zeszytów naszych babć, czy istnieje piękniejsze podkreślenie tradycji rodzinnych? Każdy z nas zna osobę, która przepis na swoją ulubioną potrawę zatrzymuje do końca życia tylko dla siebie…

Prawdziwe piękno polskiej kuchni.

Pielęgnujmy tradycyjną, polską, a co najważniejsze swoją rodzinną kuchnię. Są to smaki tak wyjątkowe i tak niepowtarzalne, że zasługują na honorowe miejsce w naszych pamięciach. Możemy się spierać, czy sałatka jarzynowa powinna zawierać groszek i kukurydzę, albo czy zupę ogórkową powinno się jeść z ziemniakami, czy makaronem. Takie dyskusje są bardzo dobre, świadczą o różnorodności naszych domów. Mieszkamy w jednym kraju, gotujemy i przyrządzamy te same tradycyjne potrawy, a jednak jesteśmy tak różni w ich przepisach. To jest prawdziwe piękno polskiej kuchni!

 
 
 

Comments


Biuro Obsługi Klienta

Poniedziałek - Piątek: 8:00-16:00

Sobota: nieczynne

Metody płatności

visaLogo.png
mastercardLogo.png
blikLogo.png
tpayLogo.png

Kontakt

Aleksandrów Łódzki Augustów Balice Będzin Białystok Bielsko - Biała Brwinów Bydgoszcz Bytom Chorzów Gdańsk Gdynia Gliwice Gorzów Wielkopolski Grodzisk Mazowiecki Janki Józefów Józefosław Katowice Kielce Kraków Kobyłka Konstancin Jeziorna Legionowo Lublin Łomianki Łódź Magdalenka Marki Milanówek Nowy Dwór Mazowiecki Nowy Sącz Otwock Ożarów Mazowiecki Pabianice Piaseczno Piastów Płock Poznań Pruszków Radom Radzymin Raszyn Ruda Śląska Rzeszów Sopot Sosnowiec Sulejówek Suwałki Szczecin Tarnów Toruń Tychy Warszawa Wołomin Wrocław Wyszków Zabrze Zakopane Ząbki Zielona Góra Zielonka

COPYRIGHT© 2021 CATERING DIETETYCZNY KUCHNIA KLASYKA

WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE

bottom of page