Wielokulturowy, polski talerz.

Jaka jest polska kuchnia?

Każdy z nas doskonale zna odpowiedź na to pytanie,

a może tylko wydaje nam się, że znamy nasze tradycje?


Jak było dawniej?


Na przestrzeni wieków kuchnia ewoluowała. Jeszcze w średniowieczu Polacy wyróżniali się na tle Europy swoją aromatyczną kuchnią, którą zawdzięczali kontaktom z rejonem Orientu. Stosując ogromne ilości przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, pieprz, jałowiec, sól, kucharze rozpowszechnili kuchnię jako ciężką, obfitą, ale bardzo pachnącą i apetyczną. Przyprawy pozostały z nami do dzisiaj, a ich wykorzystanie jeszcze znaczniej wzrosło.



Jak jest teraz?


Obecny kształt polskiej kuchni zawdzięczamy przemianom historycznym. Naród polski poprzez zmianę granic i swoją wielokulturowość w poprzednich stuleciach stworzył niesamowicie różnorodną kuchnię. Do dzisiaj w poszczególnych regionach polski odnajdziemy wpływy żydowskie, włoskie, francuskie, niemieckie, rosyjskie, ukraińskie, tatarskie, tureckie, czy litewskie. Mamy się czym pochwalić na talerzu!


Sos musi być!


Polacy, jako jedni z niewielu stosują gęste i często mocno przyprawione sosy własne z mięsa. Kasza zaczęła coraz częściej wypierać z naszych kuchni ziemniaki, a bigos i ciężko strawne dodatki ustąpiły miejsca świeżym sałatkom, ale sosy pozostały! Aktualnie w lżejszej formie, ale co jak co - sos musi być! Polska kuchnia wydawałoby się, że jest ciężka i syta - nic bardziej mylnego! Pamiętajmy, że mamy możliwości, aby stała się lekka i zdrowsza! Stosując odpowiednie oleje, które nie zmieniają smaku potraw, dodając nowe, ciekawe przyprawy, łącząc niespotykane składniki, zdobimy tradycję po swojemu. Zachowując smaki tradycyjnych dań, nie zapominamy o naszym zdrowiu. Mimo standardowych określeń na polską kuchnię, dodajmy jeszcze jedno - polska kuchnia może być zdrowa!

W historii na talerzu pojawiały się również zdrowe produkty, które znajdujemy do dzisiaj. Kiszonki, słonecznik, migdały, orzechy, owoce, warzywa i co najważniejsze - miód! Jest to składnik najzdrowszy z możliwych. Dodawany do dań słodkich i wytrawnych jest idealnym dopełnieniem smaku i wspomaga nasze zdrowie!

Kuchnia jest jednym z nieoficjalnych wyznaczników istnienia narodu. Smaki i zapachy, które kultywujemy od lat, pozwalają nam podtrzymywać wiekowe tradycje. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie w postaci starych zeszytów naszych babć, czy istnieje piękniejsze podkreślenie tradycji rodzinnych? Każdy z nas zna osobę, która przepis na swoją ulubioną potrawę zatrzymuje do końca życia tylko dla siebie…

Prawdziwe piękno polskiej kuchni.

Pielęgnujmy tradycyjną, polską, a co najważniejsze swoją rodzinną kuchnię. Są to smaki tak wyjątkowe i tak niepowtarzalne, że zasługują na honorowe miejsce w naszych pamięciach. Możemy się spierać, czy sałatka jarzynowa powinna zawierać groszek i kukurydzę, albo czy zupę ogórkową powinno się jeść z ziemniakami, czy makaronem. Takie dyskusje są bardzo dobre, świadczą o różnorodności naszych domów. Mieszkamy w jednym kraju, gotujemy i przyrządzamy te same tradycyjne potrawy, a jednak jesteśmy tak różni w ich przepisach. To jest prawdziwe piękno polskiej kuchni!

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie